Minden napra egy játék!

Élvezetes és hasznos játékok egészséges és speciális kisgyerekeknek

Friss topikok

Gyúrjunk, vaze! (apu is bejegyez)

2010.05.08. 21:01 - gyogypedagogus

Címkék: gyerek fejlesztés kézügyesség grafomotoros

Gyúrjunk, kérem szépen! Lehetne rétestésztát is, de az egy másik blog. Meg izomra sem itt történik a fejlesztés. A mai menü: gyurma á la szegény ember.

Hozzávalók:

liszt - amennyi belefér (1 kg kb. 90 forint)

só - amennyi belefér (1 kg kb. 95 forint)

olaj - kevéske (ízlés szerint, ahogy mondani szokták, kb. 1 evőkanál. Ínyencek, az országos átlagfizetés feletti összeget havonta hazavivők és az elmebetegek extra szűz olívaolajat is tehetnek bele.)

 

Ekészítés: 1. Fázis: végy egységnyi lisztet és egységnyi sót. Ez azt jelenti, hogy mindkét hozzávalóból ugyanannyit (pl.: 1 kg liszhez 1 kg sót). Elegyítsük!

2. Fázis: A keverékhez eresszünk lassan vizet, s gyúrjuk míg a kívánt állagú - se nem folyós, se nem téglaszerű - állagú gyurmaanyaghoz nem jutunk. (Az a pici olaj is mehet bele elébb.)

3. Fázis: Ha nem használjuk fel azonnal a terméket, csomagoljuk nejlonba. Simán eláll 5-6 napig is. Ha már felhasználtuk, kis gömböc alakba applikáljuk, s ugyanez vele a teendő.

4. Fázis: Próbáljuk lesikálni a kezünket, s körmünk alól kipiszkálni a só-liszt gyurma maradékát, közben csendben/hangosan átkozva azt, aki kitalálta ezt az egész levakarhatatlan masszát.

5. Fázis: Ha levakarhatatlan masszát kaptál, tuti elrontottál valamit. Nézd meg, hogy a.) nem tettél-e túl sok vizet bele, b.) nem keverted-e össze a lisztet v. a sót apu ipari ragsztójával! Utóbbi esetben érdeklődj háziorvosodnál, gyógyszerészednél! Praktikus kihangosítos telefonon érdeklődni, mert a kézibeszélősből gond lehet... /Off topic: ismer valaki élő embert, akinek van saját gyógyszerésze? Lenne hozzá pár kérdésem, de főleg az, hogy hogyan tett szert e privát patikusra, a pirulák pápaszemes patrónusára./

 

Na, ha minden jól ment, és megvan az elegy, kezdődhet a taktilis ingerek stimulálása, höhö.

Remek dolog a gyurma. Ahogy belevájja az ember az ujjait a masszába, ahogy formálódik az anyag, az alkotás mámorító érzése, satöbbi, satöbbi. A tudományos maszlag helyett: marha jó dolog vájkálni. Kész passz.

 

Gyurmából lehet bármit csinálni. Ma a gyerekeim formáltak csigát, sütöttek pizzát - meg is etettek vele -, készült dominó, dobókocka, kígyó, ördög, fejecske, lyuggatott bizé, kenyérformájú kenyér, tojás egy idegen bolygóról, betűtészta arcú alak, gyufaorrú hóember, miazmás.

A só-liszt gyurmát kis tempera hozzáadásával színezni is lehet. A formáláshoz bevethető filctoll, gyufa, fogpiszkáló, csavar, kupak, villáskulcs, műanyag állatfigurák és MIG-29-es vadászrepülőgép.

Jó szórakozást!

 

Ja, bocs. Ajánlott kor: 2-99

Mit fejleszt: grafomotoros fejlesztés (szakácstudomány)

A bejegyzés trackback címe:

https://fejlesztojatek.blog.hu/api/trackback/id/tr951984592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása