Minden napra egy játék!

Élvezetes és hasznos játékok egészséges és speciális kisgyerekeknek

Friss topikok

Szenzomotoros boci-boci tarka

2010.09.02. 21:00 - gyogypedagogus

Címkék: fejlesztés torna szókincs mozgás mondóka szenzomotoros

Nem lehet mindig csak az asztalnál ülve játszani, fejleszteni, ugye. Na, akkor menjünk ki a kertbe vagy a játszóra és hintázzunk! Ha mi nem férünk bele a hintába már, akkor lengjen a gyerekünk!

Hintázni lehet hagyományosan (előre-hátra), de a mai játék lényege, hogy a "szenzomotoros ingerlést a számos irányban történő mozgatással biztosítjuk".

Először is hintázztassuk a delikvenst jobbról-balra és balról jobbra is. Közben ügyeljünk rá, hogy lehetőleg semmilyen testtáját ne zúzzuk le a hinta állványán például! Mindig énekeljünk is hozzá, javaslom a Csön-csön gyűrű nótát, mert ez egyszerű és nagyszerű. (csön csön gyűrű, ezüst gyűrű, arany gyűrű, itt csörög , itt pörög, itt kapd ki) . De megteszi bármilyen dalocska  ehelyett. Mondjuk a Smoke on the water vagy a János, legyen fent a János-hegyen c. nóta. (Ha 1 éves kor körüli a hintáztatott , akkor érdemes egy adott irányhoz mindig ugyanazt a dalt énekelni). Balra a Fel Vörösök, proletárokat, jobbra meg a... jobb oldali nótát nem ismerek.

Ha már 3 év körüli, akkor megengedhetjük, hogy álljon a hintában, persze mi is fogjuk a kezeit - amikkel közben a hintába kapaszkodik! - és lassan hintázztassunk, fő a biztonság.

Utána helyezzük a dedet ülő helyzetbe ösmét, majd pörgessük be a hintát, és hagyjuk kipörögni. A másik irányba is ismételjük. Ez kissé ijesztően nézz ki, de nagyon hasznos, és a szemeket is remekül fejleszti. Ne felejstük el a nótázgatást! És biztos, ami biztos alapon legyen nálunk egy hányászacskó! (Nekem eddig még nem kellett soha, úgyhogy ez csak vicc.)

Valószínű, ha mindezt egy játszón adjuk elő, már sokan totál zakkantnak néznek minket, de ezzel ne törödjünk, mert a mi tudományosan megalapozott hintáztatásunk igenis nagyon menő, jót tesz a gyereknek, aki ráadásul remekül is szórakozik.

 

Ajánlott kor: amikortól ülni tud a gyerkőc

Mit fejleszt: a szenzomotoros ingerlés a mozgás mellett valamennyi részképességet fejleszt,i nagyon jó hatással van a beszédfejlődésre!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fejlesztojatek.blog.hu/api/trackback/id/tr42267604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása